D'ale firii

Grijile – viciile stoamacului

Ce sunt grijile? Nu te întreb ce griji ai…am avea o listă prea lungă. Şi dacă nu ai griji, începi să-ţi faci griji că nu ai nicio grijă! Mai păţesc să aud la cei abtrani că nu au nimic de făcut şi n-au de cine să-şi mai facă griji, deci nu mai au prea multe motive să trăiască!
Indiferent de cultură, condiţie financiară, vârstă, ceva în comun vom avea mereu – grijile.


Ce ne arată asta?
Că grijile nu sunt cauzate de circumstanţe externe, cum am crezut. Cauza şade adânc în interiorul nostrum. Cauzate de răspunsurile noastre la anumite evenimente. Deci în funcţie ca o situaţie te face să ai griji sau nu, depinde în totalitate de cum ALEGI să reacţionezi la acea situaţie.


Să zicem că ai un prieten care a primit o slujbă. Poţi spune – Super. Bravo lui. Sau poţi spune – A da? Şi eu? Eu ce voi face? Ce o să zică nevasta? Iar trebuie să caut slujbe? Dacă nu primesc oferta? Nimic nu merge pentru mine!
Astea sunt grijile! Grija vine atunci când te măsori cu puncte de referinţă din exterior.
Ce o să creadă copiii? Oare fac la fel de bine că vecinii? Cum să-mi impresionez şeful?
Ne trebuie mereu confirmare de la ceilalţi! Toată viaţa este doar un proces de colectare de certificate de la alţii. Dacă ei nu-ţi oferă certificatul – Soţ bun, Angajat bun, Vecin bun – îţi faci griji că viaţa a devenit lipsită de valoare.
Am încetat să ne încredem în NOI. Ne-am format personalitatea în funcţie de certificatele altora.


Când eram mici, traiam din propria noastră fiinţă. Ai văzut vreodată un copil făcându-şi griji de ce zic cei din jur de el? Odată ce creştem, societatea se joacă cu mintea moastra. Ne învaţă să ne evaluăm bazându-ne pe ideile şi opiniile altora – părinţii, profesorii, prietenii şi chiar necunoscuţii. Fără susţinere din exterior, fără certificate de la alţii, ne e frică că ego-ul se va prăbuşi!

Mai există un motiv pentru griji ascuns adânc!
Adevărul este că, atunci când îţi faci griji, simţi că ai un punct de referinţă definit care să te ajute în a te măsura. De aceea grijile îţi oferă o direcţie în viaţă! Fără griji, simţi că Fiinţa ta nu are nicio axă pe care să se mişte! De aceea unii dintre noi suntem îndrăgostiţi în secret cu grijile noastre.
Unii îmi zic – Situaţia afacerii mele se transformă din naşpa în foarte naşpa! Luna trecută am trecut prin pierderi grele, iar luna viitoare ştiu sigur că va fi şi mai rău!
Aşa că îi întreb – Dacă ştii deja asta, de ce nu-ţi închizi afacerea de pe acum? De ce să suferi?
Ei rămân şocaţi – Ce vrei să spui? Ce voi face după?!
Fără niciun motiv de grijă, ego-ul îţi pierde motivaţia de există! De aceea îţi alegi să rămâi îngrijorat. Nu poţi relaţiona cu cealaltă dimensiune – beatitudinea – pentru că în acea dimensiune, eşti un nimeni! Pentru a te bucura de beatitudine, iubire, trebuie întâi să te dezbraci complet de ego! Eşti pregătit pentru asta?


Grijile = Conversaţiile incontrolabile şi continue din mintea ta.

Conversaţiile interioare sunt maestrul tău adevărat. Măcar cu conversaţiile din exterior există o pauză. Dar cele interioare rulează încontinuu.
O poveste:
A fost un accident pe şosea într-o zi. Oamenii s-au adunat să vadă ce maşină s-a lovit de zid. Au întrebat şoferul – De ce conduci o maşină fără să ştii să conduci? El răspunde – Bineînţeles că ştiu să conduc! Singura problemă este că nu ştiu să mă opresc!
La fel şi tu conduci un vehicul pe care nu poţi să-l opreşti – Mintea ta! Încearcă să-ţi opreşti conversaţiile interioare pentru o secundă. Poţi? Nu încerca să o controlezi! Va deveni incontrolabilă! Nu îţi conduci minte, ea te conduce!
Pentru a înţelege grijile, trebuie să înţelegem puţin şi natura minţii noastre. Prin minte începem să avem griji – tot prin minte scăpăm de ele! Dar căutăm rapunsuri în tot felul de locuri – Dacă aş avea mai mulţi bani..dacă aş arăta mai bine..dacă aş avea un job mai bun… O altă poveste:
Buddha avea 10,000 discipoli pe care i-a întrebat: Cum poate acest nod să fie dezlegat? Au tras, au împins, dar niciunul nu s-a uitat să vadă cum de s-a înnodat, ca să inverseze procesul.
Deci trebuie să vezi cum s-a creat nodul. Odată ce-ţi dai seama, dezlegarea va fi mult mai uşoară!

Grijile sunt legate de stomac/chakra stomacului (Manipuraka). Testează asta – atunci când îţi vin gânduri negative, vezi unde le simţi. Vei vedea că vin toate din zona buricului. De fiecare dată când vine o grijă pe care nu ştii cum să o rezolvi, o vei simţi în stomac. Deci poţi simţi depresia ca o greutate în stomacul tău. De-aia şi zicem – Nu pot să diger aşa ceva!
Lucrul amuzant este că , 99% din grijile noastre nu devin realitate niciodată! Sunt complet irezonabile. Iar cele 1% care devin realitate sunt mereu bune pentru noi! Treptat, atitudinea negativă se solidifică în fiinţa ta, devine un fel de ghidare negative în tot ceea ce faci. Devine parte din acţiunile tale din subconştient. Chiar dacă începi să raţionalizezi pentru a ieşi din vreo situaţie, o stare naşpa încă rămâne. De ce? Pentru că toţi nervii, toate grijile pe care le-ai suprimat pentru mulţi ani rămân acolo într-un strat invizibil în fiinţa ta. Grijă este valul care răsare câteodată dar depresia este apa! Amintirile suprimate se duc direct la Manipuraka/stomac. De aceea când apar gânduri, ele sunt pline de violenţă. Când zona respectivă este înveninata, toată acţiunile tale vor fi inconştient violente – ca şi ruperea de flori, distrugând lucruri, necomportandu-te frumos cu corpul tău, luptându-te cu tine şi cu alţii.

Cum depăşim depresia?
Odată ce înţelegi cum merge mintea, totul devine uşor. La fel cum o cheie este folosită să închidă sau să deschidă o uşă, poţi folosi aceleaşi cuvinte care se joacă în mintea ta pentru a cuceri depresia – Gândire pozitivă continuă.
Fii alert. Dacă vezi un gând negativ ieşind la suprafaţă, hrăneşte-ţi mintea cu gânduri positive. Repetă! Nu subestima puterea acestor cuvinte.
La început minţii nu îi va fi uşor. E prea obişnuită cu gânduri negative. Un colţ al minţii va protestă: “Crezi că mă fraieresc pe mine câteva cuvinte frumoase?”
Este perfect posibil să-ţi schimbi programarea mentală – până la urmă, tu ai programat mintea până acum! Ştii cum să o faci. Acum fă-o. Când îţi dai seama că grijile pot fi create şi distruse prin cuvinte, vei realiza cât de ireale sunt. Vei avea claritate. Dacă mergi mai departe de convorbirile interioare pentru câteva momente, vei fi mai conştient, mai în viaţă!
Înţelege doar că grijile sunt ireale, nu sunt necesare!

Altă cale pentru cucerirea grijilor – A nu opune rezistenţă!
Permite-ţi să intri adânc în griji, cu acceptare şi claritate. Fii pregătit să mori în grijile tale! Acceptare nu este impotenţă! Acceptarea oferă energie şi claritate!
Când îţi accepţi grijile, când intri adânc în ele, vei avea o înţelegere imensă că toate grijile tale sunt doar creaţiile tale!
Când citeşti de aici, înţelege doar intelectul tău. Când va deveni experienţa ta, vei cuceri grijile! Depresia nu te poate atinge!

Dacă ai citit şi rezonat până aici şi eşti interesat de o tehnică sigură pentru îndepărtarea grijilor, aştept mesajul tău..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.